Thursday, November 15, 2012

Salam Maal Hijrah 1434

Assalmualaikum wbt

takwim hijrah credit @google.image
selamat menyambut tahun baru bagi semua umat islam di seluruh dunia. dalam kita menyambut tahun baru ni, ada saudara kita yang sedang berada dalam kesusahan. sama-sama kita doakan untuk Gaza dan pejuang pejuang fisabilillah.

teringat lagi masa zaman kanak kanak bila maal hijrah, sambutan dia saaaangat meriah tapi kenapa semakin lama semakin kurang sambuatannya?

ingat lagi masa kecik kecik dulu aku ada kumpulan nasyid, as-saidah nama diberi. wewitttt. bila nak maal hijrah excited bebenar nak praktis nasyid terutamanya lagu maal hijrah tu sendiri. siap dengan gaya dengan live music, main kompang bongo, alat muzik lain. eee seronok saaaangat bila teringat balik zaman tu.. zaman kegemilangan industri nasyid dekat malaysia ni. hahah

tapi sekarang semua orang nak menari lagu gangnam style even masa maal hijrah. kita nak salahkan siapa? even aku sendiri pun peminat kpop! aduhh

ini dia lagu legend...nah aku bagi lirik dia, event dalam lirik nasyid ni pun dah tersirat makna hijrah tu sendiri.




Satu Muharram Detik Permulaan
Perkiraan Tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan Umat Islam
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah
Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta
Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan
Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan
Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman
Satu Muharram Detik Permulaan 
Perkiraan Tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan Umat Islam
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah
Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta
Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan
Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan
Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman
Untuk Sepanjang Zaman...
credit at [ Maal Hijrah lyrics found on http://lyrics.my ] 

FULLSTOP with much love : mimiSAJA

1 comment:

nurul said...

salam maal hijrah
www.the-simpleme.blogspot.com

COPYRIGHT@belog ini hak milik terpelihara daranya untuk mimisaja.blogspot.com sahaja tahu!